keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Vaivaamattomat kaurasämpylät


      
          Kaikkihan tahtoisi leipoa sämpylöitä, mutta usein se vie aikaa ja taikinaa saa vaivata ja kohotella joka vaiheessa pitkät ajat. Tätä taikinaa ei alkusekoituksen jälkeen enää tarvitse vaivailla ja kohotus hoituu yhdellä kerralla.
           Helppoa sämpyläohjetta kaipaavalle on se paras ohje siis nyt tässä. Ohje on oma muokkaus fantastisen leivän ohjeesta ja ehdottomasti paras ohje ikinä. Tällä ohjeella olen tehnyt sämpylöitä usein ja tulen vielä usein tekemäänkin. Sämpylät onnistuu aina ja uunituoreena ne katoaa pöydästä melkein saman tien. Parhaimmillaan ne ovatkin tuoreeltaan eikä päälle tarvitse kuin sipaisu voita ja juustoa. Seuraavana päivänäkin ne vielä toki maistuu hyviltä jos niitä vain sattuu jäämään sinne asti. 






Vaivaamattomat kaurasämpylät

(noin 16 kpl)





5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g (0,5 pkt) hiivaa
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
3,5 dl kaurahiutaleita
n. 8 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä



Taikina valmistuu

- Mittaa vesi ja maito astiaan ja lämmitä se kädenlämpöiseksi mikrossa.
- Murenna ja liota hiiva nesteen joukkoon ja lisää sokeri sekä suola.
- Sekoita taikinaan kaurahiutaleet ja vehnäjauhot muutamassa erässä puuhaarukalla sekoittaen.
- Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan.
- Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja.
- Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1,5 tuntia.
- Kuumenna uuni 230 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.




- Ripottele 0,5-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Itse käytän alustana leivinpaperia niin taikinaa on siistimpää työstää. (Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.)
- Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä neliön muotoon. (Älä edelleenkään vaivaa.)

- Leikkaa taikina taikinakaapimella tai nuolijalla 4 suikaleeksi ja suikaleet vielä 4 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin.
- Nosta sämpylät pellille.
- Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 18-20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
- Anna sämpylöiden jäähtyä ilman liinaa jos haluat, että kuoresta tulee rapea.


Vaivaamattomat kaurasämpylät
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.