maanantai 24. heinäkuuta 2017

Uunissa haudutettu palapaisti



        Palapaisti on meillä aivan ykkösruokia eikä suotta. Siinä on se tietty oma makunsa, tehdään se sitten porsaasta taikka naudasta. Kastikkeen tulee olla juuri sopivan paksua ja maustettua. Tällä samalla luotto-ohjeellani teen palapaistin aina yleensä mielummin uunissa haudutettuna. Silloin ei tarvitse huolehtia siitä, että kastike palaisi pohjaan. Uunissa hautuessaan myös lihat mureutuu aivan eri tavalla kuin liedellä. 
         Porsaan palapaistilihoja saa nykyään edullisesti. 400 g paketti maksaa siinä vajaan 3 euron kieppeillä, joten eipä mitenkään ylettömän kalliiksi ainakin kahden päivän kastike tule. Ja usein myös, kun teen ison satsin, laitan osan kastikkeesta pakkaseen odottamaan niitä päiviä, kun ei ehdi taikka jaksa alkaa muuta ruokaa laittelemaan.. :)






Uunissa haudutettu palapaisti

(6-8 hengelle)





800 g porsaan palapaistilihoja
2 punasipulia
noin 0,5 pss babyporkkanoita
1 suippopaprika
voita paistamiseen
5 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
1 tl basilikaa
1 tl paprikajauhetta
noin 0,5 tl mustapippuria myllystä
3 - 4 rkl tomaattiketsuppia
(1 dl kermaa)


Valmistusvaiheita

- Ota palapaistilihat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. 
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Kuori ja pilko sipulit, paprika pieniksi lohkoiksi. 
- Ruskista palapaistilihoja paistinpannulla kahdessa tai kolmessa erässä ja kaada ne pataan.
- Lisää pannulle 2 dl vettä, paista / kuullota siinä sipuli-,  paprikalohkoja sekä babyporkkanoita hetki.
- Mausta basilikalla, paprikajauheella sekä mustapippurilla. 
- Kaada kasvikset lihojen sekaan uunipataan. 
- Ripottele vehnäjauhot paistettujen lihojen ja kasvisten päälle, sekoita.
- Lisää paistinpannulle loput 6 dl vettä, lihaliemikuutiot sekä ketsuppi, kiehauta ja kaada pataan.
- Sekoita ja laita pataan vielä laakerinlehdet.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia ilman kantta, kunnes neste alkaa kiehumaan.
- Pudota sitten uunin lämpöä 175 asteeseen, laita kansi päälle ja jatka paistamista noin 1-1,5 tuntia kunnes lihat ovat kypsiä. (Jos teet palapaistin naudan lihasta niin paistoaika saa olla noin 2,5 tuntia.)   
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa / pippuria sekä kermaa halutessasi. Kerman lisäyksen jälkeen anna kiehahtaa vielä hetki uunissa.
Uunissa haudutettu palapaisti

* Tarjoa palapaistin kanssa keitettyjä perunoita tai perunamuusia ja salaattia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.