keskiviikko 10. elokuuta 2016

Helppo kattilaleipä

 
pataleipä, kattilaleipä, maailman paras leipä, maailman paras pataleipä, maailman paras kattilaleipä, vaivaamaton leipä, helppo leipä, no knead bread, no knead bread leipä
Helppo kattilaleipä


   Kattilaleipä tai pataleipä, missä sitten leivän paistaakaan voi nimi olla sen mukainen. Leivän tein tällä kertaa 2 L teräskattilassa. Kannattaa muuten leivän tekoa suunnitellessa varmistaa, että kattila ja sen kansi kestää uunikäyttöä. Muoviosia kun monissa kattiloista löytyy niin kahvoista kuin kannen nupistakin. 2-3 L kannellinen kattila tai pata on sopivan kokoinen. Pienemmässä kattilassa leivästä tulee korkeampi kuin isommassa. Kattilan reunat pitävät nousevan leivän kuosissa. Jos pataa ei olisi, vaivaamaton ja löysästä taikinasta valmistettu leipä leviäisi pitkin peltiä.  
   Olen jo vuosia tehnyt tätä todella helppoa leipää tällä perusohjeella. Se on niin hyvää ja maukasta, että se pelastaa aamun kun aamun ja päivän kun päivän. Ihanan rapeaa pintaa ja sisältä mehevän pehmoisaa ja kuohkeaa. Leipätaikina tehdään edellisenä päivänä ja annetaan kohota huoneenlämmössä. Taikina on helppo tehdä eikä sitä tarvitse, eikä saakkaan, vaivata vaan ainekset vaan sekoitetaan pikaisesti keskenään. Taikinaa kohotetaan 12–24 tuntia. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän valmiiseen leipään tulee makua. Sitten vaan tuumasta toimeen.. :)





Kattilaleipä 




5 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3,5 dl vettä





pataleipä, kattilaleipä, maailman paras leipä, helppo leipä, no knead bread, no knead bread leipä
Taikinan tekoa edellisenä päivänä, viimeisessä kuvassa seuraavana aamuna

- Yhdistä isossa kulhossa kaikki kuivat aineet. 
- Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! 
- Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. 

pataleipä, kattilaleipä, maailman paras leipä, helppo leipä, no knead bread, no knead bread leipä
Taikina muotoutuu kauniiksi leiväksi

- Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille. Siihen taikina ei tartu niin kuin muille tasoille ja on siistimpi työstää. Myöskään jauhoja ei tarvitse niin paljoa käyttää.
- Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Kääntele vaan leipää muutaman kerran itsensä ympäri. 
- Peitä kelmulla joka oli kulhon suojana (kuivempi puoli leipään päin) ja vielä leivinliinalla.
- Anna kohota vielä puoli tuntia. 
- Laita kattila kansineen kylmään uuniin ja käännä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
- Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. 
- Tee pinnalle muutama koristeviilto, laita kansi päälle ja nosta kattila uuniin 30 minuutiksi.
- Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 20 minuutin verran.
- Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. 
- Älä peitä leipää leivinliinalla jos haluat säilyttää rapean kuoren.

pataleipä, kattilaleipä, maailman paras leipä, maailman paras pataleipä, maailman paras kattilaleipä, vaivaamaton leipä, helppo leipä, no knead bread, no knead bread leipä
Uunituoretta kattilaleipää aamuun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.