sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Takalon pata


        
           Kiireetön sunnuntai ja pataruoka kuuluvat ehdottomasti yhteen. Pataruoka on se helppo ruoka joka alkuvalmistelujen jälkeen valmistuu uunissa kuin itsestään. Tällä kertaa kokeiluun meni K-kaupan ohjeella Takalon pata. Täytyy sanoa, että oli kyllä ihan hyvää ja hieman erilaista kuin mitä yleensä tulee tehtyä. Tämähän on niin kuin peruna-jauhelihalaatikkoa tomaattisella twistillä. 
          Eihän siinä, ruoka oli ihan syötävää ja yllättävänkin erilaista kuin mihin on tottunut. Tomaatti ei kuitenkaan maistunut liikaa vaan antoi mukavasti makua. Luulen, että lapsiperheissä tämä ruoka voisi hyvinkin olla nappivalinta. Ensimmäinen kerta varmaan, kun en suuremmin livennyt ohjeesta vaan koitin tehdä kaiken niin kuin pitää. Vähän kyllä maustamisenkin kohdalla meinasi muutama purkki avautua automaattisesti. Ehkä hyvä, että tulee välillä harjoiteltua sitä luetun ymmärtämistä ja toimia sen mukaan.. :)







Takalon pata
 

(4 annosta)


 



1 kg (10-12 kpl) perunoita
2 sipulia
400 g naudan jauhelihaa
2-3 rkl tomaattipyreetä (laitoin 70 g pienen purkin)
1 1/2 tl suolaa (käytin Herbamare yrttisuolaa 1 tl ja 1/2 tl tavallista)
1 tl timjamia (laitoin basilikaa)
1/2 tl mustapippuria (muutaman rouhaisu myllystä)
15 maustepippuria
2-3 laakerinlehteä
5 dl kiehuvaa vettä
 


 
Työvaiheita

- Kuori ja viipaloi perunat.
- Kuori ja hienonna sipulit.
- Ruskista jauheliha ja sipulit omassa rasvassaan, anna sipulien pehmetä.
- Mausta tomaattipyreellä, suolalla (1 tl), timjamilla ja mustapippurilla.
- Lado perunat ja jauhelihaseos pataan kerroksittain siten, että pohjalle ja päällimmäiseksi tulee perunakerros. Lisää loppu suola (1/2 tl), maustepippurit ja laakerinlehdet kerrosten väliin perunoiden päälle.
- Kaada kiehuva vesi pataan. Nestettä saa olla sen verran, että perunat lähes peittyvät.
- Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa, ilman kantta, ensin noin 1/2 tuntia.
- Painele perunoita alemmas ja jatka paistamista vielä noin 1/2 tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä. (Annoin olla uunissa vielä noin tunnin.)
- Anna vetäytyä noin 15 minuuttia kannen alla ennen tarjoamista.

 

Takalon pata

* Tarjoa pata maustekurkkujen, etikkapunajuurien ja salaatin kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.