maanantai 30. tammikuuta 2017

Paras kaalilaatikko

Paras kaalilaatikko

     Viikko alkaa tällä kertaa kaalilaatikolla. Sitä kun ei ole tullut tehtyä aikoihin. Itsetehty kaalilaatikko on paras kaaliruoka mitä tiedän ja näin ollen se kuuluu ikisuosikkeihin. Tällä vuosien varrella sorvatulla ohjeella tehtynä se maistuu myös pojalle joka ei muuten pahemmin kaalilaatikosta välitä. 
     Laatikon valmistaminen ja varsinkin kypsennys vaatii aikaa. Joten olenkin taas tuttuun tyyliin helpottanut valmistusvaiheita ja pistänyt vähän mutkia suoriksi. Teen kaikki alkuvaiheet isossa kattilassa ja siirrän kaiken kerralla uunivuokaan. 
     Tapoja ja ohjeita kaalilaatikon tekoonhan on varmasti yhtä monta kuin tekijääkin. Jotkut laittavat nesteeksi muna-maitoa, toiset lihalientä, kolmannet taas lisäävät myös lihaliemen kanssa kananmunaa. Itse laitan aina lihalientä ja loppuvaiheessa lorautan hieman kermaa. Kananmunat saa jäädä kaappiin. Tälläkin kertaa oli todella onnistunut lopputulos. 
Niin hyvää, aivan parasta.. :)







Kaalilaatikko

(n. 6 hengelle)





n. 1,5 kg keräkaalia
2  punasipulia
400 g nauta-sikajauhelihaa
1 tl suolaa
0,5 tl meiramia
0,5 tl basilikaa
1 maustemitta (1/5 tl) valkopippuria
1,5 rkl sokeria (tai siirappia)
2 rkl tomaattiketsuppia
1 dl puuroriisiä
1 lihaliemikuutio
n. 6 dl vettä
voita
(n. 1 dl kuohukermaa)

 



Tekovaiheita

- Suikaloi kaali ja hienonna sipuli.
- Ruskista jauheliha kattilassa tai paistokasarissa omassa rasvassaan.
- Lisää joukkoon myös sipuli ja anna kuullottua.
-Lisää kaalisuikaleet muutamassa erässä.
- Mausta seos ja lisää myös puuroriisi.
- Lisää vesi ja anna kiehua hyvällä lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoittaen.
- Kaada seos isoon voideltuun uunivuokaan. 



Uuniin menossa, kerman lisäys ja valmis laatikko

- Pane laatikon pinnalle muutama voinokare.
- Kypsennä laatikkoa ensin 175 asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti.
- Sekoita kaalilaatikkoa ja lisää kermaa laatikon pinnalle, laita folio päälle ettei laatikko ruskistu liikaa pinnalta.
- Laita laatikko uunin keskitasolle, nosta lämpö 200 asteeseen ja paista vielä noin tunti. Kaalilaatikko on aina parempaa mitä pidempään sitä uunissa malttaa kypsyttää ja hauduttaa.


Lisää kuvateksti
* Tarjoa kaalilaatikkoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.