lauantai 3. joulukuuta 2016

Kananmunakastike




         Kananmunakastike, munakastike eli valkokastike, béchamel kananmunahakkeluksella. Meillä sitä tehtiin nyt viimeksi pinattilettujen kaveriksi. Munakastike on mielettömän hyvää myös esimerkiksi uusien perunoiden tai kalan kanssa. Melko nopea ja helppo tehdä vaikka yleensä toisin luullaan. 
         Itse teen usein kastikkeen melko sakeaksi melkein jopa "muhennokseksi". Laitoin kastiikkeen nesteeksi noin 4 dl maitoa joten jos haluaa ohuempaa kastiketta kannattaa laittaa ainakin se 5 dl. Kastikkeeseen voi lisätä maitoa ja kiehauttaa kastikkeen uudelleen jos siitä tulee liian paksua. Kastike jähmettyy ja saostuu vielä jonkin verran hetken levätessään.. ♥





Kananmunakastike




2 kanamunaa
3 rkl ( 30 g) voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4 - 5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 maustemitta valkopippuria (1 maustemitta = 1/5 tl)




Kastikkeen tekovaiheita

- Laita kananmunat kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että ne peittyy.
- Laita kattila liedelle ja kun kananmunat alkaa kiehumaan anna niiden kiehua 8 minuuttia.
- Kaada vesi pois ja anna kananmunien pinnan kuivahtaa hetki. (Näin kuoret irtoaa kuoriessa helpommin.)
- Laita kanamunat kylmään veteen jäähtymään.
- Sulata rasva kattilassa.
- Lisää siihen jauhot ja kuumenna sekoittaen kunnes rasvaseos kiehuu. (Varo ruskistamasta.)
- Nosta kattila liedeltä ja lisää puolet maidosta. 
- Sekoita kunnes kastike on tasaista.
- Lisää loput maidosta ja sekoita uudelleen tasaiseksi. 
- Nosta kattila takaisin liedelle ja kiehauta kastike pohjaa myöten hyvin sekoittaen.
- Keitä vähäisellä lämmöllä 10 minuuttia, että jauhot kypsyy.

Kastikkeen maustaminen ja viimeistely ennen tarjoamista

- Mausta valmis kastike suolalla ja valkopippurilla.
- Kuori ja hienonna haarukalla kananmunat ja lisää ne kastikkeeseen, nostele kastikkeen sekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.