torstai 29. joulukuuta 2016

Täytetty leipäkranssi

 
Täytetty leipäkranssi

    Yllättipä vaihteeksi leipomisvimma. Oli pakko alkaa koluamaan kaappeja mitä sitä keksisi tehdä. Makeata ei, mutta ilmeisesti tällä kertaa jotain suolaista mikäli jääkaapin sisältöä oikein tulkitsi. Ensin mieleen tuli, että voisi piirakan pyöräyttää, mutta ei se oikein houkutellut. Muutaman vaiheen jälkeen se voittajaidea sitten pulpahti pintaan, että tehdäänkin leipärulla täytteen kanssa. Täytteeksi voi sitten nakata sattumaa jääkaapista, siihen tuttuun tyyliin "mitä sattuu löytymään". Rulla vaihtoi tosin täytön jälkeen vielä vahingossa muotonsa kranssiksi, kun ei se olisi mahtunut pötkölleen pelille kun vinottain. Ja mikäs, ihan kivan näköinen siitä kehkeytyi. Maku oli tosin vielä parempi.. :)




Täytetty leipäkranssi



 


1/4 pkt tuorehiivaa (tai 1,5 tl kuivahiivaa)
3 dl kädenlämpöistä vettä tai maitoa
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria
1 rkl rypsiöljyä
7,5 - 8 dl jauhoja

yte:


n. 1/2 pkt (100 g) valkosipuli tuorejuustoa 

n. 100 g palvikinkkua
n. 1/2 punaista paprikaa
1 pallo (125 g) mozzarellaa
100 g emmental juustoraastetta
muutama ripaus pizzamaustetta tai oreganoa

Voiteluun 


1 kananmuna
1/2 rkl vettä




- Murenna hiiva kulhoon, lisää vettä ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. 
- Lisää suola, rypsiöljy ja vehnäjauhot, vähän kerrallaan. 
- Sekoita kaikki yhteen tasaiseksi taikinaksi ja vaivaa muutama minuutti yleiskoneella tai käsin, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta
- Anna nousta liinan alla noin 30 minuuttia.

- Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 3/4 cm ohueksi levyksi, kevyesti jauhotetulle leivinpaperille.
- Levitä tuorejuusto taikinalle.

- Lado tuorejuuston päälle palvikinkkua, pieneksi silputtua paprikaa, siivutettua mozzarellaa, juustoraastetta ja pizzamaustetta.
- Rullaa täytetty taikinalevy rullalle.

- Nipistele tiukasti rullan päädyt kiinni ja käännä ne rullan alapuolelle.

- Siirrä leipärulla leivinpaperin kanssa uunipellille, venyttele ja asettele se pyöreän kranssin muotoon.
- Leikkaa viillot terävällä veitsellä kranssin reunoihin.
- Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia. 
- Kuumenna uuni 225 asteeseen.




Leipäkranssi uuniin menossa ja sieltä tultua

- Laita vesi kananmunan joukkoon ja vatkaa kevyesti sekaisin, voitele sillä leipäkranssi

- Ripottele päälle halutessasi esim. juustoraastetta, seesamin-, tai unikonsiemeniä.
- Käännä uunin lämpö 200 asteeseen ja laita kranssi uuniin.
- Paista uunin alatasolla noin 30 - 35 minuuttia. 

 

Uunituore täytetty leipäkranssi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.