maanantai 8. elokuuta 2016

Tiskirätistä asiaa

 
tiskirätti haisee, haiseva tiskirätti, haiseva rätti, rätin desifioiminen, tiskirätin desifiointi
Tiskirätti

  Jokainen varmasti tietää miltä likainen tiskirätti haisee. Likainen ja haiseva rätti on varsinainen kauhistus ja erittäinkin luotaantyöntävä. Itselläni on tiskirättiä kohtaan jonkin tason "rättifobia". Olen kova pyyhkimään keittiön tasoja ja pintoja ja rättiä tulee käytettyä päivittäin useastikin. Muualla kuin kotona en välttämättä helposti tartu tiskirätteihin saati muihinkaan. En voi tietää milloin kyseinen rätti on vaihdettu uuteen tai edes pesty. Usein nenä tekee sen huomion ettei kumpaakaan ehkä pitkään aikaan. Mutta siinä vaihessa, kun jo rätti alkaa tuoksahtaa on rätissä olevilla mikrobeilla ja bakteereilla kasvukäyrä ollut nousushteessa jo pitkään. Varsinkin näin flunssa ja vatsatautiaikona kannattaa se tiskirätti pitää puhtaana. Likaisella rätillä pyyhittäessä bakteerin leviää varsin tehokkaasti pinnoilta toisille ja ennemmin tai myöhemmin ruokatarvikkeisiin ja elimistöihin. Vaikka pinnat näyttäisi puhtailta voi siinä suorastaan kuhista pöpöjä. Ei kovin houkuttelevaa?
  Rätti-, ja siivousliinavalikoimaa kaupoista löytyy ja niitä on joka lähtöön. Itse suosin keittiössä ohuempaa liinamallia. Siinä imukyky ei ole samaa luokkaa kuin sieniliinoissa, mutta se kuivuu huokoisuutensa ansiosta nopeammin eikä ala niin nopeasti haisemaan. Sieniliinat on varmasti hyviä lapsiperheissä joissa tulee maito-, ym. roiskeita enemmän. Mikrokuituliinat taas on hyviä lian irrottajia nihkeänä eikä niiden kanssa tarvitse käyttää välttämättä pesuaineita ollenkaan. Kuivana ne taas sitoo hyvin pölyä itseensä. Meillä käytetäänkin mikrokuituliinaa ennemminkin siivousliinana. Mutta nämä on makuasioita ja jokaiselle varmasti löytyy se omaan käteen ja tarpeeseen istuva malli. 
  Laitan tähän muutaman vinkin miten pidän omat kovassa käytössä olevat keittiörätit puhtaina ja raikkaina. :)1. Vaihda rätti uuteen
    
    Välillä kannattaa vaihtaa rätti kokonaan uuteen. Riippuu tietysti käytöstä miten usein vaihtaa. Vaihtoväli riippuu myös paljolti siitä, kuinka hyvin riepua huoltaa. Itse vaihdan noin parin kuukauden välein uuteen.

2. Pese rätti
  
    Pesen noin viikon välein 60 asteessa, joskus kuumemmassakin. Ne kestävät kuitenkin yleensä 95 asteen pesua. Voin sanoa, että mikä kestää 60 asteessa pesun, kestää myös 95 asteisenkin. Tutkimusten mukaan 60 asteessa mikrokuituliinat saadaan riittävän puhtaiksi myös mikrobeista. Sieniliinoissa ja ohuissa siivousliinoissa kannattaa noudattaa valmistajan antamia pesuohjeita. Osan niistä voi pestä myös astianpesukoneessa, mutta mielestäni ne ei siellä kyllä puhdistu kunnolla..

tiskirätti haisee, haiseva tiskirätti, haiseva rätti, rätin desifioiminen, tiskirätin desifiointi
Mikrota rätti
 3. Mikrota

   Noin 2 kertaa viikossa laitan rätin desinfioitumaan mikroon.Tämä tappaa suurimman osan rättiin pesiytyneistä bakteereista ja pidentää rätin käyttöikää. Rätti huuhdellaan ensin hanan alla ja väännetään kuivahkoksi. Laitetaan lautaselle ja mikroon minuutiksi. Anna rätin olla mikrossa avaamatta luukkua vielä noin 5 minuuttia. Nosta pois varoen sillä se on kuuma. Viimeiseksi huuhtelu kylmällä vedellä ja kuivatus. Mikrotusta kannattaa suorittaa myös keittiön pesusienille.

tiskirätti haisee, haiseva tiskirätti, haiseva rätti, rätin desifioiminen, tiskirätin desifiointi
Huuhtele tiskirätti

4. Huuhtele

    Ettei tulisi sitä haisevaa tiskirättiä, niin rätti pitäisi käytön jälkeen aina huuhdella ja viimeisenä vielä kylmällä vedellä, koska mikrobit eivät pidä niin paljon kylmästä kuin lämpimästä. 

tiskirätti haisee, haiseva tiskirätti, haiseva rätti, rätin desifioiminen, tiskirätin desifiointi
Kuivaa ilmavasti

5. Kuivaa

     Keittiö on erityinen tila puhdistuksen suhteen, koska siellä on paljon orgaanista likaa, kuten ruuanmuruja ja -tahroja. Sellainen lika tykkää kosteudesta. Ja sitähän tiskirätissä on, vaikka sitä kuivemmaksi puristeltaisiinkin. Rätti kannattaakin aina kylmän huuhtelun jälkeen vääntää niin kuivaksi kun saa ja ripustaa kuivumaan ilmavasti, eikä varsinkaan jättää sitä märäksi mytyksi tiskialtaan reunalle tai pohjalle. 

     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.