tiistai 25. lokakuuta 2016

Lusikkaleivät

parhaat lusikkaleivät
Lusikkaleivät

    En ole vuosiin tehnyt lusikkaleipiä ja ne on kaihertanut mielessä monesti. Tänään, kiitos sateisen ja tuulisen päivän, otin ne viimein työn alle. Helppojahan ne on tehdä. Joskin vähän täytyy näperrellä lusikan ja täyttämisen kanssa. Pienen näpertelyn palkitsee aivan mielettömän hyvän makuiset ja pehmeät pikkuleivät jotka kahvin kanssa suorastaan sulaa suuhun. En muistanutkaan miten hyviä ne onkaan.. :)




Lusikkaleivät

(noin 30 kpl riippuen lusikan koosta)




200 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 tl soodaa tai leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
 

Väliin;
omena- tai vadelmasosetta tai -marmeladia
 

Päälle;
sokeria tai tomusokeria




parhaat lusikkaleivät
Lusikkaleipien tekovaiheita

- Sulata ja kiehauta voi kattilassa ja anna poreilla miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. 
- Kun vaahto laskeutuu ja voi ruskistuu, ota pois liedeltä. 
(Voi muuttuu hieman rakeisen oloiseksi. "Rakeet" ovat heraa, jotka liukenevat taikinaan. Voita kuumennetaan sekoittaen kunnes se ruskistuu.)
- Mittaa joukkoon sokeri ja anna jäähtyä sekoittamatta. 
- Sekoita jäähtyneenä.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos voi-sokeriseokseen. 
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 
- Taikina on löysää joten laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi viilenemään ja jähmettymään.
- Raaputa lusikalla kovettunutta taikinaa, paina taikinaa tiiviisti syvään pikkulusikkaan ja vedä taikinapalat lusikasta leivinpaperoidulle uunipellille. Taikinan on uuniin laitettaessa oltava kylmää, joten älä pidä uunipeltiä lämpimän lieden päällä.
- Paista 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
- Anna jäähtyä pellillä koska lämpimät pikkuleivät murenee helposti ennen kuin jäähtyy.
- Levitä jäähtyneiden mutta vielä hieman lämpimien pikkuleipien tasaiselle puolelle hilloa tai marmeladia ja paina kaksi pikkuleipää vastakkain.
- Pyörittele lusikkaleivät sokerissa. 
Vaihtoehtoisesti ripottele niiden päälle tomusokeria ennen tarjoilua. 

Lusikkaleipiä

* Lusikkaleivät voi myös pakastaa. Sokeroi ne silloin vasta tarjottaessa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.