maanantai 10. lokakuuta 2016

Ruisleipäset

 
maailman parhaat ruisleipäset
Ruisleipäset

     Viikko ja aamu alkoi ruisleipästen leipomisella. Tai itse asiassa näitä tehdessä ei  paljoa edes tarvitse varsinaisesti leipoa. Riittää se tuttu yhdistelmä; kulho ja kapusta. Sekä hippunen ruista ranteessa, että saa ainekset sekaisin keskenään. Kahdella lusikalla löysähköä taikinaa pellille, taputtelu jauhoja apuna käyttäen, kohotus ja paisto. 
Simppeliä ja niin mielettömän hyvää.. :)




Ruisleipäset
(12 kpl)



4 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria  (tai siirappia)
0,5 palaa tuorehiivaa  (tai 1 pussi kuivahiivaa)
3 dl karkeita ruisjauhoja
1/2 dl juoksevaa margariinia  (tai 50 g leivontamargariinia sulatettuna)
5 dl vehnäjauhoja

 



maailman parhaat ruisleipäset
Ruisleipästen tekovaiheita

- Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liota siihen tuorehiiva. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva ruisjauhoihin sekoitettuna.)
- Lisää sitten suola, sokeri ja ruisjauhot puulusikalla sekoittaen. 
- Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen juokseva margariini sekä vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. (Taikinan kuuluu jäädä löysäksi.)
- Nosta kahden lusikan avulla taikinakekoja leivinpaperoidun pellin päälle. 
- Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja taputtele pyöreiksi leipäsiksi (halkaisija noin 8 cm).
- Paina terävällä veitsellä pintaan ristikot.
- Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.   
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
- Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

maailman parhaat ruisleipäset
Uunituoreita ruisleipäsiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.