keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Leipäressu

kuivunut ruisleipä, lapsuudenherkku, ruoka lapsuudesta
Leipäressu

 Tänään tein pitkästä aikaa lapsuuden herkkua, leipäressua. Tai onhan tämä ehdottomasti herkkua edelleen. Siitä vaan tulee lapsuus mieleen, kun sitä silloin sai useammin. Siihen aikaan ei ollut kaupoissa samaa leipätarjontaa kuin tänä päivänä. Oli se polakka, ranskanleipä ja loput sitten tummaa leipää. Happamaton ruislimppu, häälimppu eloleipä, ja uutuutena Vaasan ruisleipä-, sekä jälkiuuniviipaleet. Meillä kotona oli usein jotain näistä tummista leivistä ja muistan että parhain leipäressu tuli ehdottomasti Vaasan ruisviipaleista. Sitä leipää on vieläkin kaupoissa myynnissä joten kannattaa napata hyllyltä mukaan jos meinaa lähiaikoina ressua tehdä.
 Tällä kertaa ei ollut ruisviipaleita, mutta oli 2 Fazerin kuivanutta puikulaa pussissaan ja siitä se idea sitten juolahti päähän. Nimenomaan leipäressussa hyödynnetään ne vanhettuneet, kuivaneet tumman leivän jämät. Ennen vanhaan kun ei mitään heitetty pois ja ei heitetä kyllä vieläkään niin tämä on aivan loistava keino hyödyntää leipäjämät. 
 Helppoa tehdä ja se on niin hyvää. Kaikki ei välttämättä tykkää, mutta ruisleipäfaneille varmasti maistunee. 



Leipäressu     


kuivettunutta ruisleipää
punaista maitoa   (voi käyttää hätätilassa kevyt maitoa)
ripaus tai pari suolaa
voita paistamiseen ja voisilmään 


 
kuivaneesta ruisleivästä
Leipäressun tekovaiheita
 

- Paloittele rusileipä pienemmiksi paloiksi paistinpannulle ja lisää voita.
- Paahda leivän paloja kunnes saavat vähän tummempaa väriä. (Ressusta tulee sitä maukkaampaa mitä enemmän malttaa pannulla pahtaa.)
- Lisää maitoa leipäpalojen joukkoon.
- Sekoittele kunnes maito on niihin imeytynyt.
- Lisää tarvittaessa maitoa pienissä erissä ja muussaa leipäpaloja samalla pienemmiksi. Älä anna kuivettua liikaa. 
- Lisää viimeisenä ripaus taikka pari suolaa.

Leipäressu on valmista kun leipäpalat on imenyt tarpeeksi maitoa ja seos on melkein kokonaan muusia.
Tarjotaan voisilmän kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.