torstai 17. marraskuuta 2016

Täyteläinen jauheliha-punajuurikastike

Jauheliha-punajuurikastike, perunamuusi, smetana ja maustekurkku

     Tässä joku aika sitten ostin etikkapunajuuritölkin kaupasta, kun tein Lindströmin pihvejä. Siellä se on sen jälkeen nakottanut jääkaapin nurkassa ja mietin, että mihin niitä oikein rupeaisi upottamaan. Meneehän ne tietysti ihan syömälläkin siinä ruuan sivussa. Nyt oli kuitenkin mielessä jotain lämmintä ruokaa niistä tehdä.
    Tiesin kyllä jo heti suunnitteluvaiheessa ettei jälkikasvulle mikään punajuuriruoka tekisi kauppaansa. Tai ainakin se nostaisi kynnystä edes maistaa sellaista. No, sen verran olen vuosien saatossa näistä asioista jotain oppinut ettei asiasta ainakaan kannata mitään mainita etukäteen jos aikoo jotain ylimääräisiä kasviksia tai juureksia johonkin ruokaan laittaa. Ja jos niitä laitetaan ne kannattaa lisätä pieninä paloina tai hienona raasteena. Myös hyvällä maustamisella saa huijattua paljon näissä uhkarohkeissa tapauksissa joita on pakottava tarve välillä kaikesta huolimattakin kokeilla. 
    Niin kävi tälläkin kertaa, että tuli erävoitto. Mitään punajuurta ei edes huomattu olevan jauhelihakastikkeen seassa ja sitä otettiin vielä lisääkin kehujen kera. Parhain osuus aina tulee siinä vaiheessa, kun saa paljastaa, että mitä uutta tai erilaista ruuassa olikaan. Ne ilmeet ja häkellys. :D
Tähän tilanteeseen sopii taas heittää kuolematon repliikki Forrest Gump elokuvasta jonka Tom Hanks heitti istuessaan suklaakonvehtirasian kanssa puiston penkillä;

"..You never know what you're gonna get.."



 Täyteläinen jauheliha-punajuurikastike

(4 hengelle)




400 - 500 g jauhelihaa
1 sipuli
1/2 tl suolaa
1 - 2 rkl voita paistamiseen
3 - 4 etikkapunajuurta hienoksi raastettuna
1 lihaliemikuutio
1 tl sokeria
muutama rouhasu maustapippuria myllystä
1,5 tl jauhelihamaustetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl basilikaa
2 prk (á 2 dl) ruokakermaa
0,5 dl kohukermaa

Pinnalle;
smetanaa
suola-, tai maustekurkkua





 
Kastikkeen tekovaiheita

- Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli voissa paistinpannulla.
- Raasta punajuuret pienellä terällä hienoksi ja lisää pannulle. (Voit raastaa punajuuret myös isommalla terällä karkemmaksi niin halutessasi.)
- Lisää mausteet ja lihaliemikuutio, paista hetki.
- Lisää kermat ja anna kiehua kunnes kerma on kiehunut kokoon eli sopivasti paksuuntunut.

- Viimeiseksi lisää vielä pari lorausta kuohukermaa pehmentämään makua ja anna kiehua pieni hetki.

Täyteläinen jauheliha-punajuurikastike

* Tarjoa kastike perunamuusin kanssa.
* Halutessasi voit tarjota lisäksi smetanaa ja pieniä suola-, tai maustekurkkukuutioita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.