perjantai 9. helmikuuta 2018

Orsonin piiras

          

          Perjantai ja viikonloppu alkamassa. Piti ruveta suunnittelemaan jotain kivaa piirasta josta saisi iltapalaa tai saunan jälkeen sopivaa suolapalaa. Meillä usein tehdään "Orsonia" joka on helppo tehdä niin pohjan kuin täytteidenkin osalta. Tämä vakio-ohjeella tehty piiras on maistunut hyvin niin omalle porukalle kuin vieraillekin joten tehdään sitä myös nyt tälläkin kertaa.
           Pakastimen ratsauksessa löysin joskus ostamani paprikasuikale ja purjoviipalepussit. Niimpä hyödynsin tällä kertaa niitä piirasta tehdessäni. Ne toimivat oikein hyvin ja täytteestä tuli runsas ja mehevä. Piirakan pohja esipaistetaan uunissa ennen täytteen laittoa joten pohjasta tulee mukavan rapsakka. Joten yhteenlaskettuna mehevän täytteen ja rapean pohjan piiras on ehdottomasti hyvin onnistunut piiras. 
          Ihanaa viikonlopun alkua kaikille.. :)





Orsonin piiras





Pohja;

0,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl juoksevaa margariinia (tai 100 g voita sulatettuna)
0,5 dl emmental juustoraastetta
2 rkl vettä


Täyte;

1 pkt (noin 170 g) pekonia
1 iso (250 g) paprika (tai 1 pss pakaste Rainbow paprikasuikaleita)
1 (275 g) purjo (tai 1 pss pakaste Rainbow purjoviipaleita) 
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
1 prk (200 g) Crème fraîchea eli ranskankermaa 
1 tl sinappia
1 kananmuna
2,5 dl emmental juustoraastetta




Täytteen tekoa

- Hienonna pekoni ja paista sitä keskilämmöllä paistinpannulla, kunnes se saa hiukan väriä.
- Siirrä pekoni pannulta lautaselle, mutta jätä rasva pannulle.
- Kuutioi paprika.
- Hienonna halkaistu ja pesty purjo. (Mikäli käytät pakasteesta purjoviipaleita, anna niiden ensin hieman sulaa pannulla ja pienennä ne sitten pienemmiksi paloiksi halkaisten ne kahtia.)
- Kuullota paprikaa ja purjoa pekonirasvassa pannulla miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenee. Lisää pannulle tarvittaessa hiukan voita. (Jos käytät pakasteita niin lisää ensin lämpöä ja kiehuta niitä kunnes neste on haihtunut.)

Pohjan tekoa ja esipaistoon valmistautuminen

- Pohja: Yhdistä kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä juokseva margariini (tai sulatettu voi).
- Lisää juustoraaste ja vesi.
- Sekoita tasaiseksi käsin ja taputtele uunivuoan (Ø 25 cm) pohjalle sekä 2 - 3 cm ylös reunoille.
- Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 12 min.

Piiraan valmistuminen

- Lisää paprika-purjoseokseen pekoni, valkosipuli ja mustapippuri, nosta pois levyltä.
- Yhdistä kulhossa ranskankerma, sinappi, kananmuna ja juustoraaste (säästä juustoraasteesta n. 1/2 dl piiraan pinnalle).
- Kaada seos hiukan jäähtyneeseen pekoni-kasvisseokseen sekoita kaikki hyvin keskenään.
- Kaada täyte esipaistetulle pohjalle.
- Ripota pinnalle loppu juustoraaste.
- Kypsennä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n. 30 min. kunnes se on kypsää ja saanut kauniin värin.

Orsonin piiras

* Tarjoa piiras kahvipöydässä tai esim. illanistujaisissa raikkaan salaatin kanssa. 
* Sopii myös pikkuateriaksi, tällöin annoksesta riittää neljälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.