lauantai 5. toukokuuta 2018

Suomalainen kahvikansa ja kahvikiisseli            "..Kahvi kuuluu olennaisena osana suomalaiseen päivärytmiin. Äidinkieleemme ovat vakiintuneet niin aamu-, päivä- kuin iltakahvitkin. Jopa perinteisen lauantaisaunan päätteeksi on tapana kiehauttaa maistuvat saunakahvit. 
            Vanhemmille ikäpolville kahvi ja sen seitsemän sortin kahvipöytä on ollut suomalalaisen vieraanvaraisuuden mitta. Kahvin äärellä myös ylläpidetään ja vahvistetaan sosiaalista arvojärjestystä. Suomalaisiin tapoihin kuuluu, että kahvi tarjotaan aina ensin tilaisuuden arvovaltaisimmalle ihmiselle ja iäkkäimmille naisille. Kursailu on kuulunut Suomessa kahvipöytäetikettiin, sillä se korostaa suomalaista vaatimattomuutta. Vielä ensimmäisellä kutsulla ei ole tapana istua kahvipöytään.
            Päivittäisestä kahviannoksestaan suomalaiset saavat noin kolme kupillista työpaikalla. Suomalainen erikoisuus ovatkin työpaikalla pidettävät kahvitauot. Olemme maailman ainoa maa, jossa kahdeksan tunnin työpäivään kuuluu kaksi lakisääteistä kahvitaukoa.
            Kahvitauot ovat työpaikoilla työntekijöitä sitova liima, ja kahvitauolle tulevat turisemaan myös ne, jotka eivät kahvia juo. Myös etätyöntekijät kaipaavat työpaikoilta eniten juuri sosiaalisia kahvihetkiä. Ainakin lomalle lähtiessään tai merkkipäivinä suomalainen tarjoaa työkavereilleen kahvipullaa.
            Kahvi kuuluu kaikkiin suomalaisiin perhejuhliin kehdosta hautaan. Jo lapsen ristiäisiä tai nimiäisiä juhlistetaan perinteisesti kahvilla ja leivonnaisilla. Hopeinen kummilusikka on vanhimpia kastelahjoja, ja yhden lusikan sijasta kummit voivat kerätä lapselle myös lusikkasarjaa. Silloin lusikat ovat usein juuri kahvilusikoita.
            Arkena kahvit siemaistaan keittiönpöydän ääressä mukeista, mutta vieraille kahvikupit katetaan kauniisti olohuoneeseen tai ruokailutilaan. Kahvi pistetään tippumaan pian vieraiden saavuttua. Suomalaiseen kohteliaisuuteen kuuluu myös ottaa tarjottu lisäkupillinen eli ns. santsikierros.
            Kun suomalainen tekee suuria päätöksiä, ostaa vaikkapa asunnon, kauppojen sinetiksi on tapana juoda kahvit. Ja kun suomalaiset urheilijat saavuttavat menestystä, nautitaan mitalikahvit.
            Myös moni suomalainen parisuhde on alkanut kahvikupin äärellä. Nettideitit sovitaan tavallisesti julkiselle paikalle, usein juuri kahvilaan. Ja jos juttu etenee pidemmälle, tapailua saatetaan jatkaa "päiväkahvien" merkeissä, jolloin treffipaikka siirtyy kahvilasta yksityisempiin tiloihin.."
      
Teksti; Petri Nieminen & Terho Puustinen: Kahvi - Suuri suomalainen intohimo. (Tammi, 2014)
            Mainio kirja joka kannattaa lukea jos sen jostain löytää ja kiinni saa. Lukemista ei meinaa malttaa lopettaa millään. Ainakaan tällaiselta kahvifanilta se ei meinannut onnistua. Paljon tietoa ja rakkautta kahvia kohtaan johon moni meistä voi samaistua. Ollaanhan me sitä kahvikansaa jotka juo eniten kahvia maailmassa.
             Kirjasta intoutuneena teinkin sitten jälkiruuaksi, kuinka ollakkaan, kahvikiisseliä.. ♥


Kahvikiisseli 

(4 annosta)

 

6 dl maitoa
1/2 dl sokeria
3/4 dl maissitärkkelystä

1 rkl pikakahvijauhetta
1 mm (1 maustemitta = 1/5 tl) suolaa
3/4 tl vanilliinisokeria
 Työvaiheita

- Laita katilaan kylmä maito, sokeri, maissitärkkelys, pikakahvijauhe ja suola, sekoita hyvin. 
- Kuumenna koko ajan pohjaa pitkin puulastalla sekoittaen. (Kiisseli palaa pohjaan herkästi!)
- Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti ja nosta pois liedeltä. 
- Mausta vanilliinisokerilla. 
- Nosta kattila kylmään vesialtaaseen. 
- Sekoittele ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. (Näin tehden kiisseli ei kuoretu.)
- Kaada kiisseli valmiiksi annoskulhoihin tai maljaan.
- Peitä kulhot tuorekelmulla ja anna viilentyä jääkaapissa kunnolla ennen tarjoilua. Kahvikiisseli

* Koristeena tuoreita mansikoita viipaleina ja kaakaojauhetta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.