maanantai 6. kesäkuuta 2016

Wieninleike

leivitetyt porsaanleikkeet, paneroitu porsaanleike, maailman parhaat wieninleikkeet, porsaan ulkofile, wienerleike, porsaanleike leivitetty
Wieninleike

   Wieninleike on itävaltalainen ruokalaji. Se on ohut leivitetty vasikanlihaleike ja se tarjoillaan yleensä sitruunaviipaleen kera. Wieninleike on Itävallan kansallisruokalaji. Koska vasikanlihaa ei ole juurikaan usein saatavissa, se korvataan naudan- tai sianlihalla, joka vaaleutensa puolesta muistuttaa enemmän vasikanlihaa. Mureat, hyvin raakakypsyneet naudan fileet ja paistit sekä porsaan fileet ja paistit sopivat yleensä leikkeiden valmistamiseen.
   Pihvit nuijitaan varoen, kahden muovikalvon välissä. Pakatuspussi käy tähän myös hyvin. Silloin lihasyyt eivät rikkoudu ja työpöytä säilyy siistinä. Ohuet pihvilihat leivitetään kahteen kertaan ennen paistamista. Kaksinkertaisella leivittämisellä tarkoitetaan ohuiden pihvilihojen pyöräyttämistä ensin vehnäjauho-mausteseoksessa, sen jälkeen ne pyöritellään vispatussa kananmunassa ja viimeisenä vielä korppujauhoissa. Leivittäminen tekee pihvistä leikkeen, kun taas pihvi paistetaan sellaisenaan ja maustetaan vasta paistamisen jälkeen. Leivityskuori suojaa lihaa kypsennyksen aikana ja takaa mehevyyden.
   Riittävä paistinrasva antaa leikkeelle maukkaan ja rapean pinnan. Leike pannaan pannuun, kun rasva on hiukan ruskistunut. Sopivan kuumassa pannussa leike paistuu kauniin ruskeaksi ja rapeapintaiseksi, eikä se ime itseensä ylimääräistä rasvaa. Jos valmiit leikkeet vielä nostetaan talouspaperin päälle, loppukin irtorasva imeytyy paperiin. Paistamisen jälkeen pannuun jäänyt rasva kaadetaan pois, pannu pestään ja seuraavat leikkeet paistetaan puhtaassa rasvassa.
   Leikkeet paistetaan yksi tai kaksi kerrallaan, riippuen pannun koosta ja lämmönlähteen tehosta. Haaleassa pannussa leike imee kaiken paistinrasvan leivitykseen.
Useita leikkeitä paistettaessa ensin valmistuneet pannaan 150 asteiseen uuniin odottamaan. Leikkeitä ei peitetä, sillä peittäminen pehmittää pinnan..





Wieninleike   (4 annosta)




500 g porsaan ulkofileetä tai vasikan sisäpaistia
1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
0,5-1 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
 

Paistamiseen:
30 g voita
30 g ruokaöljyä

Viimeistelyyn:
4 sitruunaviipaletta
2 rkl persiljasilppua
4 anjovisfileetä
kaprista
 




leivitetyt porsaanleikkeet, paneroitu porsaanleike, maailman parhaat wieninleikkeet, porsaan ulkofile, wienerleike, porsaanleike leivitetty
Wieninleike tekovaiheita

 - Leikkaa liha poikkisyin neljäksi pihviksi (1,5 cm paksuiksi). 
- Nuiji pihvit varovasti pakastepussin välissä ohueksi (noin 0,5 cm paksuisiksi).
- Ota kolme syvää lautasta esille. Sekoita vehnäjauhot, suola ja pippuri yhdellä lautasella. Kaada korppujauhot toiselle lautaselle ja riko kananmuna kolmannelle lautaselle ja vispaa rakenne rikki.
- Pyöräytä pihvi ensin vehnäjauho-mausteseoksessa, kastele sen jälkeen kananmunassa ja pyöräytä vielä kerran korppujauhoissa.
- Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa, anna hiukan ruskistua.
- Paista leikkeet, yksi tai kaksi kerrallaan, molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi. 
- Imeytä pannuun jäänyt rasva esim. talouspaperiin, pese pannu ja paista jäljellä olevat leikkeet samoin.
- Pane paistetut leikkeet uunivuokaan ja 150 asteiseen uuniin odottamaan kunnes loputkin pihvit ovat valmiit. Älä peitä leikkeitä.
- Viimeistele leikkeet persiljasilppuun kastetulla sitruunaviipaleella, anjovisfileellä ja kapriksella. Tämä tapa on tullut Suomeen Amerikasta. Vanhaan wieniläiseen tapaan leikkeen päällä oli vain sitruunanlohko ja persiljanoksa. 

leivitetyt porsaanleikkeet, paneroitu porsaanleike, maailman parhaat wieninleikkeet, porsaan ulkofile, wienerleike, porsaanleike leivitetty
Wieninleikkeitä

* Tarjoa wieninleikkeet perunamuusin, ranskalaisten perunoiden tai veneperunoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.