tiistai 3. toukokuuta 2016

Itsetehdyt pitaleivät

 
kebab pitaleivät, parhaat pitaleivät, valkosipuli-jogurttikastike, kebabkastike, pitaleipä, itsetehdyt pitaleivät, parhaat itsetehdyt pitaleivät, maailman parhaat pitaleivät
Itsetehdyt pitaleivät

   Poika on pyytänyt niin monesti, että tehtäisiin taas niitä pitaleipiä joten nyt oli kyllä otettava viimein jauhot esiin ja alettava leipomaan. Taikinan tykkään näitä varten tehdä aina osittain durumvehnäjauhoista. Helpompi työstää kuin tavalliset jauhot ja koostumus vähän erilainen. Makuakin muuttaa silloin paremmaksi kuin pelkästä vehnäjauhoista tehdyt. Tietysti pitaleivät voi myös tehdä pelkästään vehnäjauhoillakin jos kaapista ei durumvehnäjauhoja sattumoisin löydy. 
   Pitaleivät on siitä mukavia syötäviä, että ne voi täyttää oman mielen mukaan ja mitä kaapista löytyy periaatteella. Voi täyttää pelkästään salaatilla tai kasviksilla. Tietysti mukaan voi lisätä kypsää kanaa, lihaa, kebabia, pekonia tai kinkkua, hyvin maustettua jauhelihaa, juustoja.. tomaatti-, majoneesi-, tai kermaviilipohjaisia kastikkeita jne. Jokaiselle löytyy varmasti se oma mieleinen yhdistelmä.
   Laitoin tähän alle vielä mitä meillä oli tällä kertaa pitaleipien taskuissa.. :)






Itsetehdyt pitaleivät

(8 kappaletta)
 




3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suola

1 tl sokeria
1 rkl öljyä
3 dl durumvehnäjauhoja 

noin 4 dl vehnäjauhoja


Täytteenä:

kebablihaa jonka pannulla paistoin ja maustoin
Cosmopolitan salaattia
tomaattia
kurkkua
punasipulia
juustoa..


Valkosipuli-jogurttikastike:

2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria





- Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne muiden aineiden kanssa jogurttiin.
- Anna kastikkeen maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista.


kebab pitaleivät, parhaat pitaleivät, valkosipuli-jogurttikastike, kebabkastike, pitaleipä, itsetehdyt pitaleivät, parhaat itsetehdyt pitaleivät, maailman parhaat pitaleivät
Itsetehdyt pitaleivät

- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 
- Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhot, alusta hyvin taikinaksi käsin, kunnes sileä ja kimmoisa. 
- Anna kohota kaksinkertaiseksi. 
- Vuoraa 2 uunipeltiä leivinpaperilla ja ripottele niille vehnäjauhoja. Jauhot estävät leipiä tarttumasta leivinpaperiin ja ne pääsevät kohoamaan ontoiksi.
- Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele ne pulliksi. 
- Kauli pullat mataliksi pyöreiksi pitaleiviksi (halkaisija 15 cm) ja siirrä pellille jauhojen päälle. 
- Anna leipien kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. 
- Kuumenna uuni 250 asteeseen.
- Kuumenna tyhjä pelti uunissa ja vetäise hieman kohonneet pitaleivät leivinpaperin kanssa kuumalle pellille ja laita pelti uunin keskitasolle. Kuuma pelti edesauttaa pitaleipiä kohoamaan ontoiksi paistettaessa. Onnistuneet pitaleivät kohoavat korkeiksi "kupliksi" jolloin ne voi halkaista helposti ja täyttää joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana. 
- Paista pitaleipiä pelti kerrallaan noin 7-8 minuuttia. Pitaleipä on kypsä kun se lastalla nostettaessa tuntuu kevyeltä. 
- Harjaa valmiista leivistä ylimääräiset jauhot pois.


* Täytä pitaleivät salaatti- tai lihatäytteellä (tai halutessasi molemmilla). 
* Laita paistetut leivät pussiin jos et tarjoa niitä heti. 
* Pitaleivät voi myös pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.