torstai 5. toukokuuta 2016

Täydellinen focaccia

 
Focaccia, paras focaccia, täydellinen focaccia
Täydellinen focaccia

 Pitkästä aikaa tein italialaista leipää, Focacciaa. Keiton seuraksi tällä kertaa ja tietysti tutulla vakio-ohjeella. Aina onnistuu ja tulee mehevää. Pehmoinen sisältä, rapeahko päältä ja ennen kaikkea maultaan erittäin maukasta. Maistuu aivan sellaisenaan ilman mitään levitteitä tai muita päällisiä. Niin lämpöisenä kuin kylmänäkin. On myös leivontaa seuraavana päivänä aivan yhtä täydellistä, herkkua.. :)




Focaccia
 

(Uunipellillinen)

 



3,5 dl vettä
1/2 pkt (25 g) hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa

1 rkl sokeria
0,5 dl oliiviöljyä
4 dl durumvehnäjauhoja
noin 3 dl vehnäjauhoja
 

Päälle:
0,5 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl sitruunamehua
ripaus mustapippuria

1 pieni punasipuli

kirsikkatomaatteja
1-2 tl sormisuolaa tai pari ripausta tavallista suolaa
oliiviöljyä





- Lämmitä vesi käden lämpöiseksi ja liota siihen hiiva. (Kuivahiiva tarvitsee lämpimämmän veden 45 C ja sekoituksen jauhojen kanssa.)

- Lisää suola, sokeri ja oliiviöljy sekaan. 
- Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikina saa jäädä vähän löysäksi mutta kuitenkin sellaiseksi, että irtoaa käsistä.

Focaccia, paras focaccia, täydellinen focaccia
Focaccian tekovaiheita

 - Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 
- Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se oliiviöljyllä.
- Kaada kohonnut taikina pellille ja levitä taikina tasaisesti koko pellille jauhoitetuin sormin. - Anna kohota liinan alla vielä 30 minuuttia.
- Sekoita 0,5 dl oliiviöljyä murskattujen valkosipulinkynsien joukkoon ja lisää 1 tl sitruunamehua, sekoita ja mausta mustapippurilla. 

- Viipaloi punasipuli ohuiksi viipaleiksi. 
- Laita uuni lämpenemään 250 C.
- Paina pieniä kuoppia kohonneeseen leipään jauhoitetulla sormella. 

- Voitele koko leipä oliiviöljysekoituksella. 
- Ripottele päälle sipulirenkaita, suolaa ja halkaistuja kirsikkatomaatteja.
- Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes leipä on saanut vaaleanruskean värin. 

- Ota uunista ja voitele oliiviöljyllä jotta saat kauniin pinnan.
- Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi. 

Focaccia, paras focaccia, täydellinen focaccia
Focaccia

 * Focaccia on parasta uunituoreena. Syötäväksi ihan sellaisenaan, keittojen, pääruokien tai salaattien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.