sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Aamuleipänä ciabatta

Täytetty ciabatta
  Harvoimpa tulee ostettua kaupan vitriinistä valmisleipää. No, poikkeus vahvistaa säännön. Lidlin paistopiste on vetänyt muutaman kerran puoleensa ja on tullut tuijoteltua tarjontaa. Kiinnitin ensimmäisenä huomion tähän kyseiseen ciabattaan. Se näytti todella hyvältä ja hintakin hiveli lompakkoa taskussa. Vastapaistettu valmis ja mukavan kokoinen lämmin leipä, hintana 0,99. Saipa sitten ylipuhuttua meikäläisen ja niin se leipä lähti pussiin ja mukaan.


  Ciabatta, on leipänä sellainen jota en ole koskaan itse tehnyt. Suurin syy varmaankin se, että yleensä kyseinen leipä tehdään oikeaoppisesti juuresta. Ja myöskin se, että kohotusaika niissä on pitkä. Meikäläinen tykkää yleensä tehdä nopeella aikataululla ja  helpolla tarvitsematta tehdä "ihme jippoja".

  Piti ihan alkaa etsimään lisätietoa tästä limpusta ja googlesta löytyikin seuraavanlaista tekstiä; 
- Ciabatta on italialainen litteä ja soikea hiivalla kohotettu leipä. Sen nimi tarkoittaa alkujaan tohvelia ja kuvaa leivän muotoa. (Ostin siis tossuleivän :D)
- Venetsian läheltä kotoisin oleva mylläriperheen poika Arnaldo Cavallari väittää keksineensä ciabattalle ominaisen kostean taikinan 1980-luvulla. Samantyyppisiä leipiä on tehty laajemmalla alueella Comojärven ympäristössä, mutta Cavallarin kehittämä versio on levinnyt laajasti muuallekin maailmaan.

 Täytyy kyllä myöntää, että tämä Lidlinkin versio on oikein hyvää. Juuri sopivan rapeaa päältä ja pehmeää sisältä. Mutta kaivelemaan jäi, että nyt pitää kyllä koittaa jostain löytää hyvä ohje millä sitä voisi itsekkin tehdä. Jos joltain löytyy hyvä kokeiltu ohje, ottaisin sen mielelläni vastaan ja testiin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.