lauantai 6. helmikuuta 2016

Laskiaispullakakku

laskiaispullatorttu, laskiaispulla, laskiainen
Laskiaispullakakku

 Laskiaissunnuntai on huomenna ja tuleva tiistaikin on laskiaistiistai. Silloinhan syödään perinteisesti hernekeittoa ja laskiaispullia. Aikomus olikin pyöräyttää tätä ajatellen muutama pulla. Vaan pullia en sitten tehnytkään tällä kertaa perinteisellä tyylillä. Laskiaispullat tuli nyt tänä vuonna sitten kakun muodossa. Paljon helpompi ja nopeampi tehdä täytteineen päivineen tällä tavalla. Ja sitten se kysymys, että manteli-, vai hillotäytteellä? No, meillä ainakin hillolla. Laitan ohjeeseen kuitenkin vaihtoehdoksi myös tuon mantelitäytteen jos se joillekin maistuu paremmin..
 Hyvää laskiaista kaikille! :)



Laskiaispullakakku     (8-12 palaa)



25 g hiivaa
1 1/4 dl kädenlämpöistä maitoa
1 kananmuna
1/2 dl kidesokeria
1 ripaus suolaa

1/4 tl vaniljasokeria
0,5 tl kardemummaa
50 g huoneenlämpöistä voita
4-5 dl vehnäjauhoja  (itse laitoin 4,5 dl)

voiteluun:

maitoa

täyte:

vadelmahilloa 
(tai vaihoehtoisesti 150 g mantelimassa ja 2-3 ruokalusikallista maitoa)
n. 3 dl vispikermaa

1,5 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

päälle:
tomusokeria




- Murenna hiiva kulhoon. Lisää kädenlämpöinen maito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
- Laita joukkoon kananmuna, sokeri, suola, vaniljasokeri ja kardemumma.
- Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja viimeisenä huoneenlämpöinen voi.  
- Sekoita kaikki yhteen tasaiseksi taikinaksi ja vaivaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
- Anna taikinan kohota liinan alla 50-60 minuuttia.

laskiaispullatorttu, laskiaspulla, laskiainen

- Voitele iropohjavuoan (noin 24 cm halkaisijaltaan) reunat voilla, tai margariinilla. 
Laita leivinpaperi vuoan pohjalle ja kiinnitä reunus kiinni. 
- Leikkaa leivinpaperin ylijääneet reunat pois jotka näkyvät ulkopuolelta.  


laskiaispullatorttu, laskiaispulla, laskiainen

-
Hiero kohonneesta taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois ja taputtele se vuoan pohjalle.
- Leikkaa taikina (vaikka pizzaleikurilla) 8 tai 12 osaan, riippuen siitä, kuinka suuret palat  haluat tehdä.
- Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
- Kuumenna uuni 220 asteeseen.
- Voitele pulla maidolla (tai kananmunalla) ja paista uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.
- Anna jäähtyä kokonaan vuoassa.
- Irroita vuoan reunus, leikkaa osat erilleen ja halkaise palat. 
- Kaiva pieni kolo jokaiseen palaan. 
- Lisää jokaiseen koloon hilloa ja levitä sitä myös pituussuunnassa. (Tai sekoita mantelimassa ja maito tahmeaksi massaksi ja lisää kuhunkin koloon.)
- Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokerit ja levitä se pohjan ja täytteiden päälle.  
- Lisää kannet ja sihtaa tomusokeria pullan pinnalle ennen tarjoilua.

laskiaispullatorttu, laskiaispulla, laskiainen
Laskiaispullakakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.