maanantai 8. helmikuuta 2016

Hernekeitto


paras hernekeitto, omatekoinen hernekeitto
Hernekeitto

   Huomenna on laskiaistiistai ja silloin perinteisesti keitetään ja syödään hernekeittoa. Niin meilläkin. Tosin keiton keitin jo tänään huomiselle valmiiksi. Ja tätä nyt tuleekin syötyä muutama päivä. Tai ainakin pari, koska taidan osan keitosta laittaa pakkaseen. Tällä kertaa tein keiton ihan palvikinkusta ja lisäsin myös paistettua pekonia joukkoon. Se antaa hyvää savuista makua, mutta sen voi jättää tietysti poiskin. Yleisimmät lihat joista hernekeittoa keitetään taitaa olla savupotka, lapa tai kinkku.
   Helppoa, edullista ja hyvää, valmistuu kuin itsestään joten kannattaa laittaa herneet likoamaan yön ajaksi ja laittaa huomenna keitto kiehumaan.. :)





Hernekeitto     (n. 8 hengelle)




Illalla;
1 pussi (500 g) kuivattuja herneitä
1,5 l kylmää vettä herneiden liotukseen


Aamulla;
2,5 l vettä
1 lihaliemi  (tai suolaa 1,5 tl)
2 tl meiramia
ripaus mustapippuria
1 sipuli
1 pussi (230 g) Pouttu savukuutio  (tai porsaanlihaa valintasi mukaan)
1 pkt pekonia
1-2 rkl sinappia
0,5 dl kuohukermaa




- Huuhdo herneet kylmällä vedellä siivilässä ja laita kattilaan.
- Lisää 1,5 litraa vettä ja anna herneiden liota yön yli (tai ainakin 6 tuntia).


paras hernekeitto, omatekoinen hernekeitto

- Kumoa herneet siivilään ja kaada liotusvesi pois, huuhdo pikaisesti.
- Laita herneet ja uutta vettä 2,5 litraa kattilaan ja kiehauta.
- Kuori vaahto pois ja lisää sen jälkeen lihaliemi, pilkottu sipuli, mausteet sekä savukuutiot ja anna kiehua hiljalleen.
- Leikkaa saksilla pekoni paloiksi paistinpannulle ja ruskista.
- Lisää pekoni keittoon ja anna keiton hautua pitkään, yhteensä noin 2-3 tuntia.


- Sekoita vielä viimeiseksi sinappi ja kuohukerma keiton sekaan.
- Tarkista maku ja lisää mausteita, sinappia tai suolaa jos tarvetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.