torstai 10. maaliskuuta 2016

Helpot ruisleipäset

helpot leipäset, parhaat leipäset
Ruisleipäset


 Pienen tauon jälkeen palataan taas keittiöön. Mukavaa torstaita vaan kaikille! :)
Eilen piti pitkästä aikaa tehdä ruisleipäsiä, kun jauhopussissa näytti vielä olevan sopivasti ruisjauhoja. Käytän näihin aina karkeita ruisjauhoja. Erittäin helppoja tehdä ihan vaan kapustalla sekoittamalla joten koneita ei tarvitse kaivella esiin. Olen huomannut, että vaikka apuvälinetä ja koneita on joka lähtöön niin usein valitsen ainakin arkisin näitä helppoja tekeleitä. Eli niitä ohjeita ja reseptejä käyttäen ettei tarvitse ottaa pöydälle muuta kuin desimitta, mittalusikka, kulho ja puukapusta. Sitten ainekset sekaisin kulhoon ja homma onkin jo yli puolivälin huomaamatta.. :)



Helpot ruisleipäset
(12 kpl)



4 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria  (tai siirappia)
0,5 palaa tuorehiivaa  (tai 1 pussi kuivahiivaa)
3 dl karkeita ruisjauhoja
1/2 dl juoksevaa margariinia  (tai 50 g leivontamargariinia sulatettuna)
5 dl vehnäjauhoja




helpot leipäset, parhaat leipäset
Leipästen tekovaiheita


- Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liota siihen tuorehiiva. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva ruisjauhoihin sekoitettuna.)
- Lisää sitten suola, sokeri ja ruisjauhot puulusikalla sekoittaen. 
- Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen juokseva margariini sekä vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. Taikinan kuuluu jäädä löysäksi.
- Nosta kahden lusikan avulla taikinakekoja leivinpaperoidun pellin päälle. 
- Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja taputtele pyöreiksi leipäsiksi (halkaisija noin 8 cm).
- Paina terävällä veitsellä pintaan ristikot.
- Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.   
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
- Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.