Porkkanasosekeitto |
Yksi ehdoton ikisuosikki meillä, porkkanasosekeitto. Siihen ei varmaan koskaan kyllästy. Maistuu aina ja yhtä hyvin. Vaikka kyse on porkkanasosekeitosta tulee siihen laittaa myös perunaa. Perunan tärkkelys tuo sosekeittoon täyteläisyyttä ja pehmeyttä, joka vähentää kerman tarvetta lopussa. Ja aivan paras tähän tarkoitukseen on puikulaperuna, koska niiden voinen maku sopii keittoihin parhaiten. Tietysti myös muut perunat käyvät.
Liru kasviskeitto saattaa sopia laihduttajille, mutta muille täyteläisemmästä keitosta jää parempi mieli. Perunan lisäksi keittoon saa tuhtiutta esimerkiksi lisäämällä soseuttamisen yhteydessä kookosmaitoa, sulatejuustoa, tuorejuustoa tai lorauksen kermaa.
Kuohukerma maistuu paremmalta kuin ruokakerma. Osa ruokakermoista ei myöskään sovi keittoihin siksi, että niistä tulee liemeen ryyninen rakenne.
Kerman tarkoitus on peittää vetisyyttä ja pyöristää makuja. Kerman kanssa ei kannata kuitenkaan liioitella, koska silloin kasvisten maku hukkuu..
Porkkanasosekeitto
(2-3 hengelle)
6 porkkanaa
2 pientä sipulia (tai 1 iso)
5 puikulaperunaa
1 l vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
1/4 tl meiramia
1/4 tl mustapippuria
n. 50 g sulatejuustoa
Porkkanasosekeiton tekovaiheita |
- Lohko kuoritut porkkanat, perunat sekä sipulit ja laita kattilaan.
- Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot.
- Keitä noin 30 minuuttia kunnes kasvikset on pehmeitä.
- Kaada osa keitinvedestä talteen toiseen astiaan.
- Soseuta kasvikset ja sulatejuusto sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella kattilassa.
- Lisää keitinlientä joukkoon niin paljon, että keitosta tulee sopivan sakeaa.
- Mausta meiramilla ja mustapippurilla.
- Kuumenna keitto uudelleen (älä kiehauta) ja lisää halutessasi kermaa.
Porkkanasosekeitto valkosipuli-yrttituorejuuston kanssa |
Sosekeiton voi halutessaan tarjota raejuuston, tuorejuuston, paahdettujen siemenien tai vaikka yrttisilpun kanssa. Tarjolle myös tuoretta leipää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.